Waarom vers vlees?

 

Vlees is een belangrijke bron met voedingsstoffen die het menselijke lichaam dagelijks nodig heeft.

 

Welke vitamines komen voor in vlees en wat doen zij voor ons lichaam?

  • Vitamine B1: speelt een rol bij de vertering van koolhydraten en is nodig bij de overdracht van prikkels van zenuwen op de spieren. Vooral varkensvlees is rijk aan deze vitamine.
  • Vitamine B6: speelt een rol bij de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten. Het zit vooral in mager rundvlees.
  • Vitamine B12: speelt een rol bij de celdeling, is nodig bij de opbouw en instandhouding van zenuwcellen en helpt bepaalde vormen van bloedarmoede voorkomen. Deze vitamine komt alleen in dierlijke producten voor.
  • Vitamine D: zorgt voor een goede conditie van botten en skelet. Voor gezonde volwassenen is het zonlicht normaal gesproken de belangrijkste vitamine D bron, maar vlees vormt een goede aanvulling.

Welke mineralen komen voor in vlees en wat doen zij voor ons lichaam?

Vlees bevat onder andere ijzer, zink, fosfor, selenium en magnesium. Het bevat vooral veel ijzer en zink. Mineralen spelen een belangrijke rol bij allerlei processen in ons lichaam.

  • IJzer: vormt een onmisbaar onderdeel van de rode bloedkleurstof in ons bloed. Het zorgt daar voor het transport van zuurstof van de longen naar alle lichaamscellen. Als er langdurig te weinig ijzer in de voeding voorkomt kan bloedarmoede ontstaan, met klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Vlees is een belangrijke bron van ijzer. De hoeveelheid ijzer is echter niet alleen belangrijk, ook de vorm waarin het ijzer in het vlees voorkomt speelt een rol. Het is een vorm die gemakkelijk in ons lichaam kan worden opgenomen. IJzer komt ook voor in plantaardige producten. Voor ons lichaam is ijzer uit vlees echter een stuk gemakkelijker te gebruiken.
  • Zink: speelt een rol bij de celdeling en vernieuwing van weefsels en is op die manier bij kinderen ook nodig voor de hersenontwikkeling.

 Waar dienen eiwitten voor?

Vlees is rijk aan eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor onder andere de opbouw van onze organen, botten, spieren en zenuwstelsel. Juist het kwalitatief hoogwaardig eiwit in vlees is daarvoor erg geschikt.

 

Waar dienen vetten voor? 

Vetten zijn stoffen die het lichaam energie leveren om te kunnen functioneren. Tevens hebben wij vetten bijvoorbeeld nodig om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Het is duidelijk dat we vetten nodig hebben, maar met het oog op onze gezondheid is het belangrijk op de hoeveelheid te letten. Ook het soort vet is van belang. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetten daarentegen blijken in staat dat cholesterolgehalte te verlagen. Voor veel vleessoorten geldt dat onverzadigde vetten meer dan de helft uitmaken van de totale hoeveelheid vet. Toch blijft minder vet eten het belangrijkste advies. Dat kan door de wat vettere vleessoorten regelmatig af te wisselen met de magere vleessoorten.

 

Bevat vlees veel cholesterol?

Het advies van de Gezondheidsraad is om dagelijks niet meer dan 300 mg cholesterol te consumeren. Door het eten van vlees zal deze grens niet snel worden overschreden; vlees bevat gemiddeld ongeveer 60 mg cholesterol/100 gram. Alleen orgaanvlees en vleeswaren waarin orgaanvlees is verwerkt hebben vaak een hoger cholesterolgehalte. Daarom wordt geadviseerd om orgaanvlees niet vaker dan 1x per twee weken te eten. Daarnaast wordt aangeraden om niet meer dan 1 belegde boterham per dag te eten met vleeswaren waarin orgaanvlees is verwerkt. Uit onderzoek is gebleken dat verzadigde vetten meer invloed hebben op het cholesterolgehalte dan cholesterol in de voeding. Cholesterol in de voeding heeft maar een geringe invloed op het cholesterol gehalte in het bloed.

 

Zitten er koolhydraten in vlees?

Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Ze spelen een belangrijke rol als energieleverancier. Energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren, echter is te veel nooit goed. Vlees bevat maar kleine hoeveelheden koolhydraten. In verhouding bevat orgaanvlees wat meer koolhydraten, maar het gaat nog steeds om kleine hoeveelheden.

 

Hoeveel vlees wordt er geadviseerd per dag te eten?

Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar levert ongeveer 100-120 gram gaar vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervanger een belangrijke dagelijkse bijdrage aan voldoende voedingsstoffen in voeding. Voor kinderen van 4-12 jaar is het vastgesteld op 50-100 gram en voor kinderen van 1-4 jaar op 50 gram.

 

Moet je elke dag vlees eten?

Een dag zonder vlees kan. Maar als u gedurende een langere periode helemaal geen dierlijke producten eet moet u extra letten op de samenstelling van uw menu. Vlees hoort bij de belangrijke basisvoedingsmiddelen. Het levert waardevolle voedingsstoffen waar het lichaam niet zonder kan. Maar ook andere voedingsstoffen leveren hun aandeel in die voedingsstoffen. Een aantal voedingsstoffen, zoals vitamine B12 komt slechts in zeer gering mate in niet-dierlijke producten voor.

 

Is varkensvlees vetter dan andere vleessoorten?

Varkensvlees wordt door veel mensen geassocieerd met 'vet', dat is echt niet terecht. Er zijn genoeg magere varkensvleessoorten zoals bijvoorbeeld fricandeau, hamlappen, schnitzels en varkensoesters.

 

Zitten er gluten in vlees?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen. Iemand die overgevoelig is voor gluten mag geen producten eten waar gluten in zitten. 'Onbewerkt' vlees is geen probleem, maar in vleeswaren en bewerkte vleesproducten kunnen, afhankelijk van de receptuur, wel gluten bevatten. Vraag uw marktslager over de glutenvrije vleesproducten. Het aanbod is alsnog overweldigend.